Breaking News

Derfor er det vigtigt at få testamentet i orden

uskiftet bo særbørn

Nej, det er ikke rart at tænke over, at vi alle skal herfra en dag. Det meste af tiden, skal du heldigvis heller ikke forholde dig til din egen eksistens og død. Det er dog en god ide at have styr på, hvad der skal ske med dig og dine efterladte, når du om mange år skal herfra.

Det behøver ikke at tage lang tid, og så kan du med god samvittighed leve videre. Ved at lave et testamente sikrer du dine efterladte. På den måde skal de ikke stå i en situation, hvor du både skal sørge og finde ud af en masse praktisk omkring arveret og uskiftet bo.

I dag findes der mange forskellige familiesammensætninger, og det betyder også, at arveretten er mere kompliceret end som så. Ved du f.eks. hvad der sker, når din familie består af dine, mine og fælles børn? Hvem arver dig? Hvem arver din ægtefælle? Og kan din ægtefælle blive siddende i uskiftet bo med særbørn i tilfælde af din død?

Det lyder måske som volapyk for den almindelige dansker uden en juraeksamen. Derfor er det en god ide at få hjælp til at få alt på det rene, så juraen er i orden, og du kan støtte dine efterladte, selvom du ikke er her mere.

Jura kræver hjælp

Som sagt er det de færreste, der selv kan finde hoved og hale i juraen, når det kommer til testamenter. Ved du f.eks. uskiftet bo særbørn betyder? Det er nemlig ikke lige til, hvis du har fundet kærligheden senere i livet, hvor I begge har børn fra andre forhold. Der er nemlig særlige regler for særbørn og love omkring uskiftet bo med særbørn.

Den længstlevende kan f.eks. kun sidde i uskiftet bo, hvis førsteafdødes børn giver samtykke. Er børnene under 18 skal boet skiftes.

Der er også særlige regler hvor meget den længestlevende ægtefælle arver, og hvor meget børnene arver. Procenterne kan der rykkes på ved hjælp af et testamente, hvis du f.eks. ønsker at sikre din ægtefælle mest muligt. Eller hvis du ønsker at tilgodese alle børn dine biologiske og dine særbørn ligeligt.

Arveloven kan være kringlet. Det kan altså have stor betydning, at dit testamente er i orden for at undgå konflikter, eller regler I ikke vidste eksisterede.

Det kan testamentet

For uskiftet bo med særbørn kan et testamente være altså være løsningen. Nogle af de svære samtaler er gode at have før de bliver aktuelle, så alle kan være tilfredse med den løsning, der er fundet.

Ville det ikke være rart, at børnene af førsteafdødes har givet samtykke til, at den længstlevende kan sidde i uskiftet bo før, det bliver aktuelt? Det kan et testamente klare. Derudover kan testamentet også hjælpe med

  • Skal boet skiftes kan den længstlevende arve mest muligt, og børnene vil i første omgang kun arve tvangsarven.
  • Mulighed for selv at have indflydelse på, hvor arven ligeligt fordeles eller deles i to.
  • Osv.

Hvis din situation ændres, er det selvfølgelig en god ide at holde testamentet ajour. Men ved at tage stilling og få det gjort, kan du med god samvittighed leve videre.